Campanii Performante De E-Mail cu Chat GPT: Integrare Direct În NewsMAN [Ghid Step by Step]

de Vlad Arhire Integrari
Integrare Chat GPT cu Newsman

Marketingul prin email este unul dintre cele mai importante canale în ceea ce privește atragerea de clienți noi, comunicarea și vânzarea online.

Dacă faci parte din domeniu de mai mult timp și ai testat campanii de marketing pe diverse canale, fără doar și poate ți-ai dat seama că marketingul prin e-mail are unele dintre cele mai mari rate de deschidere și de clickuri, cu costuri extrem de competitive.

Din date recente (DMA, 2023), performanța campaniilor prin email la nivel global:

  • 31,8% Rata de deschidere din totalul e-mailurilor livrate
  • 1,9% Rata de click din totalul e-mailurilor livrate
  • 6% Rata de click-uri unice din totalul e-mailurilor deschise

În cazul nostru, trimiterea unui e-mail costă doar câțiva cenți, ceea ce face ca această metodă să fie o modalitate excelentă de a ajunge la o audiență mare, cu costuri mici.

Mai mult, cu ajutorul inteligenței artificiale (Chat GPT) campaniile de e-mail marketing se pot face mai simplu, în special la nivel de conținut și audiențe.


De la început, trebuie să reținem că este important să nu asociem email marketing-ul doar cu vânzarea!

La nivel de campanii, trebuie să gândim întreaga experiență a utilizatorului, de la primul contact, până la fidelizare. 

Indiferent de zona din funnel pe care o abordăm, varietatea tipurilor de email și tonalitățile de comunicare joacă un rol deosebit în strategia de marketing.

Integrarea Chat GPT în platforma noastră îți poate face viața mai ușoară în toate aceste aspecte ale email marketing-ului. Folosește Chat GPT pentru a crea conținut de impact, pentru a personaliza mesajele și pentru a automatiza procesele de comunicare.

Vom aborda pe îndelete integrarea AI în campaniile de email marketing:

  1. Rolul inteligenței artificiale în email marketing
  2. Puncte forte ale AI-ului în email marketing
  3. Integrarea Chat GPT cu platforma NewsMAN
  4. Cum optimizezi conținutul unui email în NewsMAN cu Chat GPT?
  5. Tipuri de campanii – cu exemple generate de AI
  6. Ghid step by step pentru folosirea Chat GPT în NewsMAN
  7. Funcționalități ale integrării cu Chat GPT în versiunea noastră BETA

Rolul inteligenței artificiale în email marketing

În era digitală, inteligența artificială (AI) a devenit un element esențial în strategiile de marketing, dezvoltarea de produse și în experiența clientului cu brandul. 

AI-ul deschide o lume de oportunități pentru specialiștii în marketing:

  • pot lua decizii mai informate – permite marketerilor să ia decizii bazate pe date concrete, fără a se baza exclusiv pe intuiție.
  • pot personaliza experiențele clienților – AI-ul poate crea mesaje care se adresează în mod distinct fiecărui destinatar, de la recomandări de produse, până la conținut specific.
  • pot eficientiza procesele de marketing – reduce sarcinile repetitive, permițând echipelor de marketing să se concentreze pe sarcini mai strategice și creative.

Puncte forte ale AI-ului în email marketing

Cu siguranță unul dintre punctele forte ale tehnologiei AI constă în capacitatea sa de a analiza milioane de puncte de date și de a oferi sugestii pentru a crea și a îmbunătăți campaniile de e-mail marketing. 

Printre altele, inteligența artificială face ca totul să devină mai simplu și rapid:

  • înțelege comenzile extrem de bine
  • analizează date rapid
  • oferă soluții instant pe baza cerințelor
  • vine cu sugestii adaptate, în funcție de segmentul de clienți
  • îmbunătățește răspunsurile constant

AI-ul poate livra conținut personalizat pentru segmentele tale din listă, astfel încât să poți oferi conținut relevant în funcție de preferințele și comportamentul fiecărui destinatar.

De asemenea, AI-ul poate analiza calitatea conținutului e-mailurilor tale și îți poate oferi sugestii pentru a crește ratele de deschidere și conversie, în funcție de audiență.

Integrarea Chat GPT cu platforma NewsMAN

Integrarea Chat GPT în platforma noastră nu numai că simplifică procesul de creare și gestionare a campaniilor, dar și îmbunătățește rezultatele generale prin  personalizarea mesajelor și automatizarea proceselor.

În platforma NewsMAN, Chat GPT poate crea titluri și paragrafe, care atrag atenția destinatarilor și îi motivează să deschidă și să interacționeze cu e-mailurile, lucruri care stau la baza indicatorilor de performanță pe care îi vei analiza ulterior.

  • rata de deschidere
  • rata de click
  • rata de conversie

Te poți folosi de aceste funcționalități din platformă pentru mai multe tipuri de campanii: 

  • standard mass email
  • campanie standard segmentată
  • sezonieră
  • one time offer/ limited 
  • lansare produs
  • ecommerce deals
  • welcome
  • pre-sales
  • re-engagement
  • events

Mai mult, cu AI poți scrie în funcție de activitatea abonatului ori în funcție de date demografice, atributele abonaților, preferințe etc.

Hai să începem cu câteva exemple concrete despre cum poți maximiza impactul Chat GPT în diferite tipuri de campanii de email marketing. 

Tipuri de campanii optimizate cu AI, cu exemple

Ne putem folosi de ajutorul funcțiilor inteligente pentru a diversifica, dar mai mult, pentru a testa campaniile de e-mail marketing, astfel încât să putem ajunge la rezultate mai bune.

1. A/B sau MVT Test (cea mai bună variantă de email) pentru ofertă limitată la anumite produse

Să presupunem că avem un magazin online pe nișa home & deco și vrem să trimitem un email către un segment de clienți, cu o ofertă personalizată pentru scaunele de dining, reduse cu 50%.

Ne gândim să facem o retargetare a clienților care deja au interacționat cu un newsletter anterior, care făcea trimitere exact spre categoria “scaune-dining”.


Pentru a crea un segment în listă, accesăm secțiunea 

→ Segmente → Creare segment → Denumește segmentul (“Retargerare Categorie Scaune Dining”) → Alege o regulă sau mai multe din Reguli segment (în cazul nostru, clienții care au interactionat cu emailul anterior) → Click pe Adaugă, pentru a adăuga condiția → Click pe Salvează. 

Mai multe detalii despre segmentare abonați.
Scriere manuală a textului vs generare cu ajutorul Chat GPT

Având destul de multe vizite pe categoria de scaune-dining din newsletter-ul anterior, dar foarte puține conversii, ne-am hotărât să facem o promoție limitată la scaunele dining, valabilă câteva ore.

Ne-am decis să trimitem un email cu oferta “50% reducere” clienților care au interacționat cu newsletter-ul trimis acum 7 zile, care trimitea către categoria “scaune-dining”.

Am scris manual textul campaniei de email

Ne-am apucat de treabă pentru a construi email-ul, bineînțeles alegând un template predefinit din NewsMAN, astfel încât să putem personaliza așa cum ne dorim cu ajutorul editorului de tip drag-and-drop.

template-newsman

În copywriting se spune că “Timpul acordat scrierii titlului ar trebui să fie la fel de generos ca și cel acordat întregului conținutului”. În engleză sună mai bine, îți las mai jos replica, dacă vrei să o citezi vreodată 🙂

“You should spend as much time writing your headline as you spend on writing the content”

Am stat aproximativ 30 minute să definim titlul (în cazul nostru și subiectul), din mai multe variante pe care le-am tot schimbat.

  • 50% Off Încă 24 de Ore La Scaune Dining
  • Alege Acum Un Scaun Dining și Ai 50% Reducere
  • Scaunele De Dining – 50% Discount [Timp Limitat]
  • Ofertă Limitată – Primești -50% La Scaunele Dining Acum
  • Închidem Promoția Luni – Alege Produsul Potrivit
  • Cea Mai Bună Ofertă Doar Pentru Tine [Scaune Dining]

Pe urmă, pentru a testa funcționalitatea integrării cu ChatGPT pentru scrierea și formatarea textelor, am încercat să vedem dacă există o opțiune care să ne placă mai mult.

Am folosit integrarea cu Chat GPT pentru a genera titlul

Ne-a luat doar 3 minute..

Am generat un titlu similar, pe baza cerințelor noastre.

Partea bună este că după ce a fost generat de Chat GPT și l-am citit, bineînțeles după câteva încercări, am rămas plăcut surprinși.

Titlurile generate de Chat GPT au fost variante îmbunătățite la ceea ce am scris noi inițial, ceea ce ne-a scutit de un alt efort pentru optimizarea lor și alegerii variantei finale.

  • Scaune Dining Elegante, -50% Doar Astăzi!
  • Ultima Șansă: -50% la Scaune Dining!
  • Două Scaune La Preț De Unul – Prinde Oferta
  • Exclusiv Pentru Tine: -50% la Scaunele Dining!
  • Nu Pierde Oferta: -50% La Scaune Dining
  • -50% La Scaunul Tău Preferat – Timpul Se Scurge
ai-titlu

Mai mult, ca să vedem ce prinde cel mai bine, am făcut un A/B Testing între două titluri generate – unul lăsat așa cum l-am conceput noi, iar celălalt a fost generat de Chat GPT.

Titlul generat de Chat GPT a generat cu 11% mai multe deschideri de email decât cel scris de noi.

Titlu Scris ManualOpen Rate
Închidem Promoția Luni – Alege Produsul Potrivit33,6%
Titlu Generat cu AIOpen Rate
Două Scaune La Preț De Unul – Prinde Oferta44,3%

2. Campanie de Bun Venit (Welcome)

Atunci când un client se abonează la newsletter-ul tău sau face prima achiziție, poți utiliza AI pentru a genera un email de bun venit personalizat, care să îi îndemne să exploreze mai mult produsele sau serviciile tale.

Subiect: [Numele Clientului], Bun Venit în Comunitatea Noastră!


Conținut:

Ne bucurăm să te avem în comunitatea noastră. 

Folosește cupon special de 10% reducere pentru prima ta achiziție.

Buton: Descoperă produsele noastre și bucură-te de shopping!

Campanie de Bun Venit Welcome

Partea interesantă este că mai apoi, te poți folosi de comportamentul clientului pentru a-l încadra într-un alt tip de campanie!

3. Campanie Standard Segmentată – cu ofertă sezonieră

Imaginează-ți că ai un magazin online de îmbrăcăminte și vrei să trimiți un email unui segment specific de clienți – femei între 25 și 35 de ani, interesate de produsele de toamnă. 

Cu ajutorul AI, poți personaliza subiectul și conținutul pentru a le atrage atenția asupra noilor articole de toamnă.

Subiect: Descoperă Noul Look de Toamnă – Pufos și Călduros!

Conținut: 

N-ai înnoit încă hainele de toamnă? Am pregătit o selecție specială pentru tine – Cașmir, Mohair, Bumbac!

Descoperă acum cele mai recente trenduri de toamnă și bucură-te de o reducere specială de 20% la prima achiziție de sezon.

Buton: Vezi colecția noastră!

Campanie standard segmentata

Dacă te-am făcut curios, îți recomandăm să încerci și tu câteva tipuri de campanii exemplificate mai sus, să vezi dacă ajutorul oferit de AI funcționează și pentru tine.

Ghid step by step pentru folosirea Chat GPT în NewsMAN

Pentru a utiliza funcționalitățile AI disponibile în editorul de email din platforma NewsMAN, mergi la secțiunea Newsletter → ‘Creare Cu Editor Drag&Drop” sau “Galerie Template-uri” pentru a modifica direct pe cele existent în platformă.

Cu ajutorul funcției drag and drop, vei putea personaliza email-ul așa cum dorești, inclusiv titlul și paragraful, cu ajutorul integrării cu AI.

Creare Cu Editor Drag&Drop
scrie cu AI din editorul NEWSMAN

Dacă vrei să generezi sau să formatezi un text din secțiunile titlu sau paragraf cu ajutorul AI, pur și simplu selectează blocul de text, iar în secțiunea din dreapta (toolbar) vei găsi opțiunea “Scrie cu AI”.

Îți recomandăm să te joci cu toate funcționalitățile, astfel încât să devii familiar cu opțiunile. 

După ce ai înțeles cum funcționează, sari la secțiunea de mai jos din cadrul acestui articol pentru a vedea ce face fiecare funcționalitate existentă în versiunea BETA.

Ce funcționalități poți găsi în versiunea noastră BETA de generare cu ajutorul Chat GPT?

Pentru titluri:

1. Capitalize all letters

Această funcționalitate transformă toate literele din titlu în majuscule (litere mari).

InițialSugestii generate de AI
Ofertă SpecialăOFERTĂ SPECIALĂ

2. Capitalize the first letter of each word

Prima literă a fiecărui cuvânt din titlu va fi transformată în majusculă 

InițialSugestii generate de AI
reduceri de varăReduceri De Vară

3. Make it [number] characters long

Permite ajustarea lungimii titlului la numărul specificat de caractere, astfel încât să se potrivească cu cerințele sau spațiul disponibil.

InițialSugestii generate de AI
Cele mai bune produse pentru acasăCele mai bune produse pentru acasă la prețuri mici.

4. Make it [tone] without changing the format

Această opțiune își păstrează tonul sau stilul original al titlului, fără a schimba formatarea acestuia.

5. Translate it to [language]

Traduce titlul în limba specificată, utilă pentru atingerea unei audiențe multilingve.

InițialSugestii generate de AI
Great Summer DealsOferte de Vară Excelente

Pentru paragrafe:

1. Spell check the content

Verifică conținutul pentru eventuale greșeli de ortografie și oferă corecții.

InițialSugestii generate de AI
Acest produs este disponibil în diferite culori și dimensiuni. Cumpără acum și beneficiază de o reducere de 10%!Acest produs este disponibil în diferite culori și dimensiuni. Cumpără acum și beneficiază de o reducere de 10%!

2. Correct grammar mistakes in the content

Identifică și corectează greșelile gramaticale din conținut, îmbunătățind astfel claritatea și corectitudinea textului.

3. Translate content to [language]

Traduce întregul conținut în limba specificată, util pentru comunicarea cu audiențe internaționale.

InițialSugestii generate de AI
Welcome to our online store. Browse our wide selection of productsBine ai venit în magazinul nostru online. Răsfoiește selecția noastră largă de produse.

4. Make it [tone] without changing the format

Păstrează tonul sau stilul original al conținutului, dar îl adaptează pentru a se potrivi cerințelor dorite.

5. Use Active Voice

Transformă conținutul într-o formă de exprimare activă, mai directă și mai energică.

InițialSugestii generate de AI
Produsele noastre sunt preferate de cliențiClienții preferă produsele noastre

6. Summarize the content

Oferă o sinteză succintă a conținutului, utilă pentru prezentarea informațiilor cheie într-un mod concis.

InițialSugestii generate de AI
Descoperă colecția noastră de toamnă cu reduceri de până la 50%. Cumpără acum!Descoperă colecția noastră de toamnă cu reduceri de până la 50%. Cumpără acum!

7. Convert the content to the third person without changing the format

Schimbă perspectiva din prima persoană în a treia persoană fără a modifica formatarea originală a conținutului.

Crește performanța campaniilor de e-mail marketing folosind Integrarea NewsMAN cu Chat GPT

Cu NewsMAN poți folosi tehnologia AI pentru a crește performanța campaniilor tale de e-mail marketing! Testează funcționalitățile integrate în platformă și îmbunătățește experiențele clienților și rezultatele campaniilor!


Postează un comentariu

*
*

Trimite-ţi gândurile